bozja beseda
nasa luc
facebook
slovenska glasba
slovenske revije in casopisi
televizije v sloveniji
radijske postaje v sloveniji
spletne strani
 

V soboto, 6. maja 2017, smo imeli pomladanski izlet v Stayr.

Ob 6:30 smo imeli odhod pred cerkvijo Srca Jezusovega. Po vmesni postaji na avtocesti smo okoli 9:15 prispeli v romarski kraj Christkindl. Najprej smo si ogledali in prislunili nekaj o cerkvi (oltar z Detetom Jezusom), freske v kupoli, zgodovini gradnje in okrasitvi).

Pozneje so nam v muzeju jaslic med drugim pokazali mehanske jaslice Karl-A Klauda in orientalsko pokrajino z jaslicami na površini 58m2. Bili smo osupli in navdušeni.

Naslednja postaja je bila evangeličanska cerkev. Nato smo prisluhnili in si ogledali razlike - na nekaterih mestih - preveč razkošnih katoliških cerkva. Kot primer tega smo nato videli župnijsko cerkev, »malo sestro katedrale Sv. Štefana« s prižnico, glavnim oltarjem, steklenimi okni itd.

Nato je prišel čas za okrepčilo – kosilo smo imeli v gostišču »Schwechater-Hof«.

Lepo vreme in krajevni praznik sta nam omogočila, da smo uživali ob ogledu mestnega jedra kraja Steyr.

Prehodili smo se skozi staro mestno jedro z mestnim trgom … (Bummerlhaus, Rokoko-Rathaus, Sternhaus, Leopoldibrunnen, Sieben-Sternehaus, Sparkasse…).

Kot vrhunec smo lahko obiskali cerkev Sv. Marije z bogatim glavnim oltarjem in prižnico. Pred cerkvijo smo si ogledali zanimivo upodobitev Oljske gore in Kalvarije.

Ob sotočju Enns in Steyr smo se obrnili nazaj in se po hodili skozi grad sprehodili nazaj do avtobusa. Pot nas je popeljala do Muzeja kmetovalcev in tehnikov v Dietachu, kjer smo lahko občudovali opremo in številne pripomočke iz nekdanjega kmečkega življenja (perilo, pohištvo, gospodinjske predmete) ter opremo za delo na kmetiji. Začutili smo, da je bilo vse to zbrano z veliko skrbnostjo, navdušenjem in ljubeznijo.

Po kratkem okrepčilu smo se podali na pot proti domu, nekateri pa so nadaljevanje večera nadaljevali v župnijskem bifeju SPC skupnosti na Dunaju.

Anneliese Hanisch

 

04.02.2017 Priprave na izlet v Steyr

 

06.05.2017 Izlet v Steyr